Tłusty czwartek z przepisami Antka Rochali
To już dzisiaj – najpiękniejsze święto w całym kalendarzu. Według panujących przesądów w Tłusty Czwartek trzeba zjeść chociaż jednego pączka, aby cieszyć się życiowym powodzeniem do końca roku. Ale kto poprzestanie tylko na jednym? My, rasowe łasuchy, już od tygodnia zastanawiamy się nad słodkimi przekąskami, którymi będziemy się dzisiaj objadać. Jednak z uwagi na to, że do prac w kuchni mamy dwie lewe ręce, postanowiliśmy poprosić o pomoc specjalistę w tej dziedzinie ? Poniżej znajdziecie przepisy, które specjalnie dla Was przygotował sam Antek Rochala – uczestnik programu „Bake Off – ale ciacho”.
Antek, którego wypiekom nie można się oprzeć, podzielił się z nami przepisami na galaktyczne doughnuty oraz pyszne pączusie. Brzmi smacznie? Więc czym prędzej podwijamy rękawy i ruszamy w słodką podróż po kulinarnym świecie Antka!
Doughnuty galaxy
Składniki na doughnuty:
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 70 g smalcu
- 5 szklanek mąki
- Smalec do smażenia
Składniki na polewę:
- 200 g białej czekolady
- 200 g masła
- Barwniki do czekolady – niebieski i fioletowy
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z dwoma łyżkami cukru. Dodaj 4 łyżki mąki, a następnie 150 ml ciepłego mleka. Rozczyn zostaw w ciepłym i suchym miejscu na 15 minut. W tym czasie 2 szklanki mąki i resztę składników umieść w jednej misce. Dodaj rozczyn. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Co jakiś czas dodawaj po pół szklanki mąki do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od łyżki. Następnie ugniataj ciasto ręcznie, aż będzie elastyczne. Zostaw w ciepłym, suchym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Rozwałkuj ciasto na około 1-0,5 cm grubości i wytnij oponki. Przykryj ściereczką i zostaw na 40 minut. Rozgrzej smalec do 175 stopni. Smaż pączki na złoto z obu stron.
Masło w rondelku doprowadź do wrzenia. Zaczekaj do momentu, aż białko w maśle przybierze złoty kolor. Zalej gorącym masłem białą czekoladę. Rozdziel na dwie części. Do każdej dodaj inny barwnik. Kiedy polewy ostygną do 30 stopni, wlej je do jednego naczynia, ale nie mieszając. Pączki maczaj w polewie.
Pączuszki jogurtowo-pomarańczowe
Składniki:
- 30 g drożdży
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 350 g i 2 łyżki mąki
- 125 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 50 g serka śmietankowego
- 1 jajko
- 2 łyżki smalcu
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
- Smalec do smażenia
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z cukrem trzcinowym. Dodaj 2 łyżki mąki, a następnie jogurt (powinien być w temperaturze pokojowej). Zostaw w ciepłym i suchym miejscu na 15 minut. Resztę składników wrzuć do jednej miski. Dodaj rozczyn i zagniataj rękoma przez około 5 minut. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w suchym i ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość 1 cm. Wytnij kształt pączka i zostaw przykryte ściereczką na pół godziny. Rozgrzej w garnku smalec do 170 stopni. Smaż pączuszki z obu stron na złoty koloru. Kiedy ostygną, posyp cukrem pudrem.
Własna książka kucharska
Jeśli tak jak Antek jesteś miłośnikiem wypieków, lub uwielbiasz gotować, to możesz wydać… własną książkę kucharską! Brzmi niemożliwie? A jednak! Antek już to zrobił –zdjęcia stworzonych przez siebie słodkości zamknął w pięknej fotoksiążce. Fotografie możesz dodatkowo wzbogacić krótkimi komentarzami lub pełnymi przepisami. Będzie to doskonała pamiątka, która sprawdzi się również jako niebanalny prezent dla najbliższych. Oprawione przepisy prosto z babcinej kuchni? A może prezent dla mamy, która pasjonuje się gotowaniem? ? Do dzieła!